menu

  • 2014.08.15.

Fehér oroszlánkölykök az abonyi állatkertben

Fehér oroszlánokat nevelnek az abonyi állatkertben. A Magyarországon, sőt a világon is ritkaságnak számító kölykök nyolchetesek, és naponta kétszer az állatkert látogatói is megcsodálhatják őket. Az állatok szépen fejlődnek és barátságosak, sőt az állatkert tulajdonosa szerint türelmesebbek, mint a sárga oroszlánok.

Nagyon sok gyerek és felnőtt várta ma délelőtt is, hogy megnézhesse az abonyi állatkert legújabb büszkeségeit. A fehér kisoroszlánokat stábunk meg is simogathatta az etetés előtt, de persze a vendégek is megnézhették egészen közelről a nyolchetes kölyköket.

Az állatkert tulajdonosa jól ismeri a kis állatok vérmérsékletét: „Látható volt, hogy csendet kértünk, mert ők még félnek nagyon az emberektől, de úgy látszik, hogy nagyon jól viselik.

Naponta kétszer jönnek ki, délelőtt és délután, most még 20-25 percet bírnak ki, későbbiek során lesz ez másfél óra is, megsimogatásukra garancia nem lesz, de láthatóak lesznek minden nap és ilyen alkalmakkor mindenképpen a látogatókhoz odavisszük” – ígérte Tóth Tibor.

Nala és Monbasa – így hívják a két kisoroszlánt. Egy olaszországi állatkertben születtek, onnan vásárolta a különleges kölyköket az abonyi állatkert tulajdonosa. A fehér oroszlán a világ egyik legritkább állata, alig több mint kétszáz él belőlük. Magyarországon összesen hat fehér oroszlán él.

„Amikor kifejlődnek, ugyanolyan lesz, mint a nagy oroszlánok, tehát a sárga oroszlánok, nagyjából 250 kilós a hím és 180 kilós a nőstény, tehát komoly méretek lesznek. Más az alkatuk egyébként, ők kerekebbek, és a hímek sörénye érdekesen lelógó, olyan szép, mint a női haj, olyan hosszú és olyan szépen fésülhető lenne, ha odaengedne magához. Sokkal szebbek lesznek szerintem, mint a sárga oroszlánok” – véli Tóth Tibor.

A fehér oroszlánok nem csak külső jegyeikben mások, mint sárga színű társaik, de úgy tűnik, a temperamentumuk között is van különbség – mondja Tóth Tibor. „Szerintem sokkal jobb természetűek, mint a sárga oroszlánok voltak, türelmesebbek, jobban bírunk velük, bár mostkicsit nyafognak, de egyébként bújnak, szeretnek, úgyhogy nincsen gond” – mondta az állatkert tulajdonosa.

Még jó darabig barátságosak lesznek a fehér oroszlánkölykök, sőt néhány nap múlva akár a látogatók is megölelhetik a különleges kis állatokat. Az abonyi állatkertben eddig 9 kisoroszlánt neveltek fel.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak!

Kapcsolódó képek